FIGYELEM!!!
NyitólapPolgár Info portálok helye országszerteHelyi, országos hírekBelépésRegisztrációFórum
 
Bemutatkozás
· Városunkról
· Gazdaságunk
· Történelmünk
· Kultúránk
· Hagyományaink
· Hivatalok
· Kapcsolat, Impresszum

 
Hírek
 · Helyi hírek
 · Belföld
 · Külföld
 · Kultúra
 · Szabadidő
 · Tudomány
 · Hagyományok
 · Publicisztika
 · Életmód
 · Civil kurázsi
 · Magazin
 · Krónika

 
Menük
· Főoldal
· Apróhirdetés
· Bannerek
· Bemutató oldalak
· GYIK
· Hirdetések
· Hírek archívuma
· Hírküldés
· Keresés
· Letöltések
· Magyar termék
· Naplók
· Olvasóink web ajánlata
· Országos Polgár Info
· Sakk
· Statisztikák
· Szavazások
· Személyes üzenetek
· Top 10
· Visszajelzés

 
Keresés itt
 
Számláló
Összesen


találatot kaptunk az oldal indítása óta:

 
Hirdetés 
Támogatók
Ez itt az Ön hirdetésének a helye
Mosolygás 

 
Bemutatjuk Bodnár Éva kistárkányi költõnõt
Publicisztika Iskén született, ma Kistárkányban, a Bodrogközben él s alkot. Több mint harminc éve foglalkozik versírással, önálló kötete, a Teher alatt a pálma 2010-ben jelent meg. Verseit a Credo is megzenésítette, a lemezt Fohász a hazáért címmel tavaly adták ki.

Kis gyermek korában már érdekelte minden, ami rím, ami dallam. Meséskönyveken, irodalmi alkotásokon nőtt fel, sokat olvasott, s megszerette a magyar irodalmat, történelmet. Mint mondja, ez motiválta őt arra, hogy még többet megismerjen önmagunkról. „Amikor gimnáziumba kerültem ott olyan osztálytársaim is voltak, akikkel versenyeztünk, s kínrímeket is készítettünk. Ez szintén olyan élmény volt számomra, ami segített a továbbiakban. Rendszeresen küldtem verseket az Új Ifjúság Kulcsár Tibor által vezetett Ifjú hajtások rovatába, ahol biztatást is kaptam. Aztán egy törés az életemben ezt a folyamatot megállította." Elhunyt az édesanyja, de az írás kényszere még inkább megmaradt, sokszor az asztalfióknak születtek versek, viszont segítették őt a szomorúság feldolgozásában.

Szívesen ír mindenről, ami mások által vagy a saját élete által valamilyen nyomot hagy benne. Minden jó vagy rossz érzés, ami megérinti a lelkét, az verssé formálódik. „Mivel fontos számomra a magyarságtudatom, erről is nagyon sok vers született, a szülőföldhöz való ragaszkodásról, az anyanyelv tiszteletéről. Ez egy olyan kincs, amit számunkra megőriztek hosszú évszázadokon keresztül az őseink, s ezt nekünk is tovább kell adni. Nem igazán tékozolhatjuk el, mert óriási felelősség eldobni azt, amit mi készen kaptunk. Ehhez nekünk csak hozzátenni lehet." – jegyzi meg Bodnár Éva.

Egymásra találtak a kárpátaljai Credo Verséneklő Együttessel, amelynek vezetője Ivaskovics József . „Úgy kezdődött, hogy egy ausztráliai magyar honlapon felfedezett két versemet, s engedélyt kért a megzenésítésükre, s most már ott tartunk, hogy 15 dalból készült egy lemez Fohász a hazáért címmel." – meséli. A cd nagysikerű bemutatója 2011. október 31-én volt Budapesten a MOM Kulturális Központban. Bodnár Éva végtelenül hálás, hogy a gondolatait ekképpen is továbbítják, s nagyon sok helyre eljut, ahol a Credo fellép. Megszólítja az embereket az a gondolatvilág, amely megfogalmazódik egy-egy versben. Az első két vers, melyet megzenésítettek a Szülőföld és az In memoriam 2004. december 5. című versek voltak. Ez utóbbi a sikertelen magyarországi népszavazás kapcsán íródott. „Nem a düh és a harag szülte bennem ezt a verset, hanem az a mélységes fájdalom, s az az értetlenség, hogy mindig mindenben dönteni akarnak a fölöttünk állók a mi megkérdezésünk nélkül." – teszi hozzá. Tudni kell, hogy nagyon sok előadásra, könyvbemutatóra hívják meg Felvidék különböző helyeire, ahol elhangzik ez a verse is. A közönség sajátjainak tudja érezni ezeket a gondolatokat, nagyon jó a fogadtatása, annak ellenére, hogy volt már olyan eset is, amikor azt mondták, hogy már nincs a témának aktualitása, mert azóta megváltoztak a dolgok. Valóban megváltoztak? – kérdezi.
Ivaskovics József zenei megnyilvánulása még nagyobb értéket ad a versekhez, ahogy Éva fogalmaz: felemeli őket a zene hullámhosszára. Így sokkal befogadóbbak a versek iránt az emberek, mert szavalni nem mindenki szeret, de énekelni annál inkább. S ha már dúdolják a dalokat, a szöveggel, az nagyon sokat jelent neki. „Kivételes kegyelemben részesülök azáltal, hogy én tényleg megtapasztalhatom ezt a sikert, ezt az igényt, az elfogadást. Ez olyan pozitív visszajelzés, ami a továbbiakban is motivál." – fejti ki örömét.

A 2010-es esztendőben önálló verseskötete jelent meg Teher alatt a pálma címmel. „Ez egy nagyon nagy csoda a számomra. 2010 őszén volt Kassán egy író-olvasó találkozó a Márai stúdióban, ahol találkoztam A. Marton Gyula költő-író-publicistával. Neki köszönhetem, hogy elindultam azon az úton, ami a kötet megjelenéséhez vezetett. Ő bátorított, adott tanácsot, segített abban, hogy létrejöjjön ez a bemutatkozó kötet. Amikor 2010 telére meg is jelent, akkor hihetetlen módon felgyorsultak az események, próbáltuk ezt a gondolatiságot megmutatni először Gömörben, aztán odahaza." – meséli. A könyvbemutatóknak, szerzői esteknek mindenhol nagy sikere van. A falujában élő emberek sem tudtak arról, hogy versírással foglalkozik. Szinte a szomszédja kérdezte meg tőle, hogy ismer-e egy Bodnár Évát, aki olyan szép verseket ír, s ugyanaz a neve, mint neki. S miután kiderült, hogy melyik versről van szó, rájöttek arra, hogy ez az ő verse. „Amikor elmondtam, hogy hozza velem kapcsolatba ezt a verset, mert az nem egy másik Bodnár Éva, akkor nem akart hinni a fülének, de nagyon kedvesen vállon veregetett, hogy csak így tovább."
A kötet címadó verse a Teher alatt a pálma. Beszédes cím, s Bodnár Éva is úgy gondolja, hogy a teher alatt nő a pálma, amikor az ember úgy érzi, hogy több a rúgás, mint a simogatás, akkor, kell, hogy mindenkinek valami erőt adjon. A kötet 111 verset tartalmaz, hazafias, szülőfölddel, anyanyelvvel kapcsolatos gondolatokat. „Mivel legnagyobb kapaszkodó számomra az életemben a hit, ezért olyan verset is megmutatok ebben a kötetben, amely hitbéli indíttatású. Ez egy bemutatkozó kötet, s nagyon vártam, hogy az emberekben milyen érzéseket vált ki. S el kell, hogy mondjam, hogy nagyon nagy szeretettel fogadnak."
Az író-olvasó találkozókon ő maga is szaval, de kedves barátnője, kolléganője Orlovský Erzsébet is énekli, s előadja a verseit. „Erzsike az egyik leghitelesebb versmondó, akivel valaha találkoztam. Jó barátság köt össze bennünket hosszú évek óta. Nagyon hálás vagyok neki is, hogy segít engem ebben" – mond köszöntet.

Most már több mint harminc éve foglalkozik versírással. Fokozatosan a többi verset is szeretné megmutatni, közszemlére tenni. Van néhány rövidke verse, amit az ismerősei esszenciáknak hívnak. „Összeszedtem őket, s kaptak egy címet, az lett a nevük, hogy Száz apró" – árulja el Bodnár Éva azzal a reménnyel, hogy ezek a versek is hamarosan megjelenhetnek azokkal a prózai írásokkal együtt, amelyek korábbi években megjelentek az Irodalmi Szemlében Fónod Zoltán segítségével.
Legújabban meséket, verses meséket ír. „A mesevilág az varázslat, az mindig is hatott rám. Mivel gyerekek közt vagyok, gyerekeket tanítok, s ők igénylik az álomvilágot, hogy elvezessük őket egy olyan világba, ahol akár ők is irányíthatnak, ahol mindig minden jól végződik." – mondja, s hozzá teszi szerényen, hogy ez a része az életének még csak most kezd kibontakozni...

Homoly Erzsó, Felvidék.ma
Bodrogközi Polgár Infó

Dátum: 2012. February 17. Friday, 21:53 Szerző: beikk
 
 
Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Publicisztika
· Írta: beikk


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Publicisztika:
Don A. Marton Gyula: Szólásom 2012 májusában - I. rész


 
Cikk értékelése
Átlagolt érték: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz 
Beállítások

 Nyomtatható változat  Nyomtatható változat

 Küldd el levélben!  Küldd el levélben!


Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.

Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj!

Gilbert (Értékelés: 1)
Szerző: todd01 Dátum: 2012. September 17. Monday, 05:36
(Felhasználó inf. | Üzenet küldése)
good alloys that contains about 95% pure platinum. In distinction fake watches [www.watcheshat.com] fake watches , 14k gold includes fifty eight. 5% pure gold replica hublot watches [www.watcheshat.com] replica hublot watches , and 18k gold is made up of 75% pure gold. Practically all white gold jewellery [www.watcheshat.com] ? items are plated by using a super white metallic known as rhodium so that you can make them show up white. In fact, all white gold alloys appear yellow"to some extent because of their gold articles. Sooner or later, rhodium platinum will don off of white gold jewellery, replica tag heuer [www.watcheshat.com] replica tag heuer along with a faint yellow shade will likely be detectable. fake ferrari watches [www.watcheshat.com] fake ferrari watches Even though it can be rather basic and cheap to possess white gold jewellery re rhodium plated, platinum is of course white and involves no plating. Together with its purity, platinum is amazingly sturdy. Jewellery models which incorporate modest and accurate depth get the job done this sortBooker (Értékelés: 1)
Szerző: todd01 Dátum: 2012. September 17. Monday, 07:38
(Felhasználó inf. | Üzenet küldése)
Diver (Audemars Piguet Royal Oak Offshore Diver) since it appears very good quite substantially almost everywhere bell ross replica [www.watcheshat.com] bell ross replica romain jerome watches replica [www.watcheshat.com] romain jerome watches replica . But when you need to see exactly what the layout is basically all about replica jacob [www.watcheshat.com] replica jacob , and intended for then you definately will get it over a boat. The Royal Oak selection like a complete started with affect from boats. replica breitling watches [www.watcheshat.com] replica breitling watches You might have no concept the amount of watches started with boat windows or portholes. Hublot is largely a whole model that began all over this idea. The porthole is really a cornerstone style and design aspect of a great number of luxurious activity hublot replica [www.watcheshat.com] hublot replica [www.watcheshat.com] fake rolex watches [www.watcheshat.com] fake rolex watches .Audemars Piguet invited me to affix them in going to l Hydroptere the speediest sailboat within the globe, which they come about for being sponsoring. chopard watches fake [www.watcheshat.com] chopard watches fake The trimaran model boat is very big and may strike speeds of as many as about sixty knots. ThatMarkus (Értékelés: 1)
Szerző: todd01 Dátum: 2012. September 17. Monday, 08:20
(Felhasználó inf. | Üzenet küldése)
when you just explained it to me on paper. This 47mm broad situation displays up on two other new for 2011 Jacob Co [www.watcheshat.com] . timepieces named the Grand along with the World wide. Each of the new G have quartz actions. concord watches replica [www.watcheshat.com] concord watches replica The Grand as well as the World wide have analog faces as the Ghost features a slick new form of electronic Liquid crystal display display that I haven t knowledgeable ahead of. harry winston replica [www.watcheshat.com] harry winston replica alain silberstein watches fake [www.watcheshat.com] alain silberstein watches fake Jacob Co. provides the Ghost within a variety of types and decoration wyler fake [www.watcheshat.com] wyler fake . replica cartier [www.watcheshat.com] replica cartier For instance rolex fake [www.watcheshat.com] rolex fake , this design is inside a PVD metal scenario having a baguette diamond adorned bezel. You"ll find other diamond bezels offered, and also polished metal situations. Appears like gold may additionally be readily available as this prototype has some gold throughout the pushers replica hublot [www.watcheshat.com] replica hublot . Even though it really is practically heresy to consider a Jacob Co.Rusty (Értékelés: 1)
Szerző: todd01 Dátum: 2012. November 26. Monday, 07:29
(Felhasználó inf. | Üzenet küldése)
compared with other boots short ugg boots sale [www.layboots.net] short ugg boots sale , Uggs are really deserving each penny peculiarly when it comes to receiving Fashion and luxury in only a single Pair ugg classic short boots chocolate [www.layboots.net] ugg classic short boots chocolate . Ugg Common Tall: [www.layboots.net] ugg nightfall boots [www.layboots.net] ugg nightfall boots ugg classic cardy boots [www.layboots.net] ugg classic cardy boots Should you be thirsting not simply for sprint but Also for Puff when it follows to the very own Few of shoes, then you definately really should carry a Ugg Regular Tall. This Pair of trainers is just not just one with the closest footwear there"s at this moment ugg boots clearance [www.layboots.net] ugg boots clearance , short ugg boots [www.layboots.net] short ugg boots it Also provides a lush and vast truly feel to it that may not be touched. Be Intelligent, white ugg boots [www.layboots.net] white ugg boots Have on Ugg Classical Tall You should be alive which the Ugg Neoclassical Tall is among the swankiest factors which has occurred on the boot entire world which that is currently existence showcased by numerous the deepest names of Hollywood way too as some Superior supermodels also. As a result, it is possible to anticipateRSS 2.0 NewsRSS 2.0 ForumsRSS 2.0 DownloadsRSS 2.0 Links
Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások szerzőik tulajdonai, minden más tartalom: © 2007 Polgár Info. Minden jog fenntartva.Wolf Studio