FIGYELEM!!!
NyitólapPolgár Info portálok helye országszerteHelyi, országos hírekBelépésRegisztrációFórum
 
Bemutatkozás
· Városunkról
· Gazdaságunk
· Történelmünk
· Kultúránk
· Hagyományaink
· Hivatalok
· Kapcsolat, Impresszum

 
Hírek
 · Helyi hírek
 · Belföld
 · Külföld
 · Kultúra
 · Szabadidő
 · Tudomány
 · Hagyományok
 · Publicisztika
 · Életmód
 · Civil kurázsi
 · Magazin
 · Krónika

 
Menük
· Főoldal
· Apróhirdetés
· Bannerek
· Bemutató oldalak
· GYIK
· Hirdetések
· Hírek archívuma
· Hírküldés
· Keresés
· Letöltések
· Magyar termék
· Naplók
· Olvasóink web ajánlata
· Országos Polgár Info
· Sakk
· Statisztikák
· Szavazások
· Személyes üzenetek
· Top 10
· Visszajelzés

 
Keresés itt
 
Számláló
Összesen


találatot kaptunk az oldal indítása óta:

 
Hirdetés 
Támogatók
Ez itt az Ön hirdetésének a helye
Mosolygás 

 
Megtalálták a Borsiban ellopott II. Rákóczi Ferenc-szobrot
Helyi hírek
38252

Ellopták a nagyságos fejedelem mellszobrát a borsi szülőháza elől - értesítette a sajtót pénteken délelőtt Laczkó Lajos, a II. Rákóczi Ferenc Polgári Társulás elnöke. A bronz mellszobor súlya 180 kilogramm, anyagi értéke 9000 euró. A rendőrség délutánra megtalálta a szobrot.A rendőrség március elsején délelőtt elkezdte a nyomozást Borsiban is. A héten ez már a második szoborlopás volt a Bodrogközben. Szerda reggelre Bodrogszentesen jelentették, hogy eltűnt a községből a Turul-szobor. Péntek reggelre Borsiban, a Rákóczi-kastély előtt figyeltek fel a lopásra. A tolvajok mindkét esetben zavartalanul lophattakaz éjszaka leple alatt, ugyanis a helyszíneket nem védi kamerarendszer.
A szakértők szerint a színesfém-tolvajok először felmérték a terepet, majd biztosra mentek. A helyiek a két lopás közt összefüggést gyanítottak. Igazuk lett. A környéken egy magyar rendszámú furgont láttak, amelynek utasai ócskavasat vásároltak fel. 
A rendőrség vizsgálta a történteket, péntek délelőtt Borsiban helyszíneltek. Értesítették a magyarországi hatóságot is, így mindkét országban nyomoztak. A helyiek gondolni sem mertek arra, hogy a rendőrök munkája eredménytelenül végződik.   

A rendőrség rátalált a szobrokra
II. Rákóczi Ferenc szobrát és a bodrogszentesi Turul-szobrot március 1-jén délutánra megtalálta a rendőrség. Megrongált állapotban leltek rá a szobrokra egy borsi családi ház garázsában. A Rákóczi-szobrot három részre vágták.
A lopással a rendőrség három, 21-33 év közötti férfit gyanúsít, a Tőketerebesi járásból. A sajtót a kassai kerületi rendőrség szóvivője, Jana Mésarová tájékoztatta. A kihallgatás során a rendőrség megállapította, hogy a bűncselekményt megélhetési bűnözők követték el. A tettesek a szobrokat fémhulladékként akarták értékesíteni. A szoborgyalázás mögött nem találtak nemzetiségi vonatkozásra. 
A Rákóczi-szobor esetében 9000, a Turul-szobornál 2600 eurós anyagi kárt állapítottak meg. 
A sikeres nyomozáshoz a sátoraljaújhelyi rendőrök is hozzájárultak, akik információikkal elősegítették a tettesek kézre kerítését. Radoslav Fedor ezredes, a szlovák rendőrség tőketerebesi járási igazgatója köszöntet mondott magyarországi kollégáinak. Örömét fejezte ki, hogy rövid időn belül sikerült kinyomozniuk az esetet és őrizetbe vették a tetteseket. Az egyik gyanúsított személy színesfémlopás miatt már szerepelt a magyar rendőrség nyilvántartásában, ami segített a szlovákoknak a nyom megtalálásában. A tettesek akár három év szabadságvesztést is kaphatnak.

A Rákóczi-szobor 1907-ben készült, 1969-től állt Borsiban
A bronz mellszobor súlya 180 kilogramm, anyagi értéke 9000 euró, de művészi értéke felbecsülhetetlen.
A nagyméretű Rákóczi-mellszobor 1969 óta áll a borsi Rákóczi várkastély előtt. Méltó helyen, hiszen ebben a kastélyban született a fejedelem.
A szobrot Mányoki Ádám festménye alapján, Mayer Ede 1907-ben alkotta, amikor Rákóczi hamvait Rodostóból hazahozták.
Kázmér István, a Rákóczi múzeum vezetője, a kastély gondnoka a Borsiba látogatóknak rendszeresen elmesélte a szobor történetét: A mellszobor előbb Zólyom város főterén állt, de 1920 júniusában ledöntötték. Szerencsére nem sérült meg, csak a sapkájáról tört le és veszett el a kócsagtoll. Parancsot adtak a szobor beolvasztására, de megmenekült. A szállítására kijelölt teherautó magyar sofőrje a szobrot a zólyomi várba szállította, ahol a pincében elrejtették.
Az 1960-as évek elején a szobor átkerült Fülekre, ahol 1968-ban a múzeum igazgatója kitette a múzeum bejáratához. Kása István Borsiból Fülekre nősült, az iskolaügyi osztályon dolgozott, ahová a múzeumok is tartoztak. Mikor ellenőrizte a füleki múzeumot, megtudta az igazgatótól, hogy a szobrot már több intézménynek felajánlotta, ha a II. Rákóczi Ferenc nevét felveszi az intézmény, amit senki nem mert felvállalni.
Ekkor a Borsiból származó Kása István indítványára, Rákóczi szülőháza - a Rákóczi várkastély - előtt 1969. május 31-én felállították a szobrot.
2008-ban a hiányzó kócsagtollal is kiegészítették.
Március 27-e környékén, a nagyságos fejedelem születésnapja alkalmából rendszeresen szerveznek koszorúzási ünnepségeket.
2013. március 1-jén reggel érkezett a hír, hogy ismeretlen tettesek ellopták a szobrot...

\

\ \ \

 

HE, Felvidék.ma/Bodrogközi Polgár Infó

Fotó: HE, tasr, Rendőrség

 

Dátum: 2013. March 02. Saturday, 09:37 Szerző: beikk
 
 
Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Helyi hírek
· Írta: beikk


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Helyi hírek:
Bodrogköz települései


 
Cikk értékelése
Átlagolt érték: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz 
Beállítások

 Nyomtatható változat  Nyomtatható változat

 Küldd el levélben!  Küldd el levélben!


Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.

Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj!

RSS 2.0 NewsRSS 2.0 ForumsRSS 2.0 DownloadsRSS 2.0 Links
Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások szerzőik tulajdonai, minden más tartalom: © 2007 Polgár Info. Minden jog fenntartva.Wolf Studio